Mindfulness training: een Mindfulness training of opleiding is voor veel mensen toegankelijk. Hier lees je over Mindfulness training, de opbouw van een trainingsperiode, hoe een training werkt en wat de beoogde effecten van Mindfulness training zijn:

 

Mindfulness training, het doel

Iedere persoon is uniek en heeft zijn/haar eigen groeipad en uitdagingen in privé of zakelijke situaties. Het doel van een Mindfulness training is dan ook voor iedere deelnemer anders. De doelen waarmee deelnemers starten met een Mindfulness training zijn vaak te vatten onder de volgende noemers:

 • stressreductie
 • meer rust in het hoofd, minder piekeren
 • preventie van depressie
 • makkelijker kunnen ontspannen
 • meer kunnen genieten
 • effectiever worden zowel privé als op het werk
 • betere concentratie, beter geheugen
 • beter kunnen omgaan met uitdagende situaties
 • meer richting in het leven krijgen
 • meer rust, balans en geluk ervaren

 

TEDx Video: Mindfulness training, Andy Puddicombe

10 ‘Mindful’-minuten zijn genoeg

 

Soorten Mindfulness training

Mindfulness neemt een grote vlucht en er zijn verschillende soorten Mindfulness training. De meest gangbare is de 8-weekse basistraining, die is voor iedereen toegankelijk. Vanuit de eigen professionele achtergrond van trainers ontstaan ook op doelgroepen of specifieke uitdagingen gerichte trainingen. Zo zijn er psychologen die Mindfulness training geven ter preventie van (terugkerende) depressie. Business coaches die leiders en managers in bedrijven trainen in stressreductie en authenticiteit. Er zijn sportcoaches die zich richten op topsporters en er zijn bijvoorbeeld Mindfulness trainingen voor jongeren met ADHD en voor ouders van autisten.

 

Maxximize Mindfulness training

De trainers van Maxximize hebben achtergronden in fysiotherapie, topsport, NLP, haptonomie, coaching en leiderschap. Maxximize geeft vanuit die achtergrond gerichte Mindfulness trainingen aan:

 

8-weekse basistraining Mindfulness

Het is gebruikelijk te beginnen met een basistraining Mindfulness. Die bestaat uit acht sessies van ongeveer twee en een half uur gedurende acht opeenvolgende weken. Gedurende die acht weken bouwt het programma zich zodanig op dat de deelnemer geleidelijk aan de essentie van Mindfulness training begint te begrijpen en nog veel belangrijker, het effect in zijn of haar leven begint te ervaren. De meeste deelnemers ervaren de positieve effecten van het beoefenen van Mindfulness al na vijf tot zes weken. De inzichten en integratie van Mindfulness zijn blijvend en als een deelnemer ook na de basistraining doorgaat met het beoefenen van Mindfulness training zullen de positieve effecten blijven groeien. In sommige gevallen wordt een trainingsperiode afgesloten met een terugkomdag waarin wordt teruggekeken op de gehele trainingsperiode, ieders persoonlijke ontwikkeling en waarin deelnemers handvatten krijgen om Mindfulness verder te gaan integreren in hun leven.

 

Opbouw van een Mindfulness training

mindfulness trainingEen Mindfulness training heeft gedurende acht weken een gestructureerde opbouw die zodanig is ontwikkeld dat een deelnemer laagdrempelig steeds zijn/haar inzichten en ervaring kan vergroten. Iedere Mindfulness sessie op zich heeft ook een vaste opbouw:

 • Er wordt binnengekomen en door een korte oefening echt aangekomen in het hier en nu,
 • De trainer behandelt een stuk theorie,
 • Er worden twee tot drie Mindfulness oefeningen gedaan onder begeleiding van de trainer,
 • Na elke oefening volgt een inquiry, een groepsdialoog waarin de trainer vraagt hoe de deelnemers de oefening hebben ervaren, de trainer geeft feedback en biedt de deelnemers nieuwe inzichten,
 • Een sessie wordt afgesloten met een inspirerend verhaal en er wordt besproken hoe de deelnemers in de daaropvolgende week zelf thuis kunnen oefenen.

 

Wil je een Mindfulness training volgen?, in de volgende steden kun je dat doen:

 

Meer lezen over Mindfulness training direct bij de bron van de grondlegger van Mindfulness, Jon Kabat-Zinn, en zijn Center for Mindfulness in Massachussets.