Één van de eerste dingen die je merkt als je aan Mindfulness gaat doen is dat je beter slaapt. Door Mindfulness nemen slaapproblemen en slapeloosheid af,  je slaapt beter en dieper. Dit zijn bewezen resultaten uit onderzoeken met mensen die leidden aan slapeloosheid en een 8-weekse Mindfulness cursus volgden (MBSR, Mindfulness Based Stress Reduction).

7 tips om met behulp van Mindfulness beter te slapen:

  1. Houd vaste tijden aan voor opstaan en gaan slapen. Als je steeds op wisselende tijden gaat slapen kan je biologische klok in de war raken.
  2. Vermijd indrukken met teveel prikkels voor je gaat slapen, zoals computerwerk of televisiekijken.
  3. Doe een korte opmerkzame wandeling door je huis. Wandel langzaam en met aandacht terwijl je alle sensaties opmerkt in je lichaam. Neem hiervoor 5 tot 10 minuten de tijd.
  4. Doe voor je naar je slaapkamer gaat eenvoudige yoga- of strekoefeningen. Je ziet aan katten ook dat ze zich uitrekken voor ze zich oprollen om te gaan slapen. Eenvoudige yoga- en strekoefeningen helpen je om je spieren en je geest te ontspannen.
  5. Doe voor het slapen een formele Mindfulness oefening zoals de bodyscan of de zitmeditatie. We horen van veel deelnemers in onze trainingen dat ze hier bijzonder veel baat bij hebben, met name de bodyscan terwijl je al in bed ligt.
  6. Voel hoe je in- en uitademt als je in bed ligt. Probeer een tijdje je gedachten bij je ademhaling te houden in plaats van proberen in slaap te vallen. Tel steeds het aantal keren dat je uitademt tot 10. Begin weer opnieuw als je in gedachten afdwaalt.
  7. Als je in bed ligt en je ergens zorgen over maakt, al is het over dat je niet in slaap kunt komen, accepteer deze gedachten dan. Als je ertegen vecht worden gedachten en de bijbehorende onrust alleen maar sterker. Merk de gedachten op en leidt je aandacht rustig en vriendelijk terug naar het gevoel van je ademhaling.

Als je je zorgen maakt over het feit dat je te weinig of slecht slaapt kom je in een vicieuze cirkel terecht. Alles wat je probeert te onderdrukken wordt sterker en meer aanwezig. Als je niet kunt slapen betekent het niet dat er iets mis is met je, wel kan het zijn dat je teveel hooi op je vork neemt, te hard werkt of te weinig tijd neemt voor rust en ontspanning. Zie een slaapprobleem als een signaal dat aangeeft dat je mogelijk iets in je leven dient te veranderen. En doe dat dan ook.

 

mindfulness-beter-slapen-slapeloosheid-slaapproblemen