In onze maandagmiddag training hebben we een man in een rolstoel. Ik vroeg hem wat maakt dat hij in die rolstoel zit?. Sander: “ik ben gezond geboren, maar door een pokken vaccinatie ben ik als kind spastisch geworden. Ik ben heel gezond hoor, ik kan alleen niet lopen”.

Toen vroeg ik hem waarom hij dan niet van die op en neer gaande bewegingen maakt zoals je bij andere mensen met een spasme ziet. Sander: ” je ziet aan mij niet dat ik spastisch ben, door meditatie en yoga heb ik controle gekregen over mijn spieren zodat ze niet meer zo op en neer bewegen”. “yoga” vroeg ik? . “ja, ik kan natuurlijk niet lopen en veel andere bewegingen kan ik ook niet, maar die visualiseer ik dan, en dat werkt ook prima” was zijn antwoord.

Sander begon verder te praten: ” ik ben dan wel lichamelijk gehandicapt, maar geestelijk ben ik een stuk gezonder dan veel valide mensen. Jullie zitten allemaal in een ratrace met carrière en geld en stress.. maar door mijn handicap heb ik alle tijd voor contact met mezelf, en ik doe alles met aandacht, mijn jas aantrekken, koken, alles.. want dat moet ik wel… ik denk dat ik veel gelukkiger ben dan heel veel mensen zonder een handicap”.

Sander is zo’n inspirerende positieve man! Hij wil graag opgeleid worden tot mindfulness trainer en we gaan dat doen. Ik denk dat Sander een waanzinnig motiverend voorbeeld kan zijn in deze wereld, een bijzonder mooi mens!