Wat is Mindfulness:

Mindfulness is je aandacht leren richten op een bepaalde manier, in het huidige moment en niet oordelend. Het is een manier om je geest te trainen zodat je jezelf beter leert kennen en onafhankelijker wordt van “toevallige” gedachten en gevoelens waar je last van kunt hebben en die je kunnen beperken in je geluk of het bereiken van doelen in je leven. De menselijke geest zwerft continu door allerlei gedachten. Gedachten kunnen je overspoelen, je remmen in bepaalde situaties en soms stress, ontevredenheid of een gevoel van niet gelukkig zijn opleveren.

 

Mindfulness is een training van je geest:

Waardoor je gaat beseffen dat je niet je gedachten of je gevoelens bent en er zelfs controle over kunt hebben. Mindfulness kun je niet leren uit een boek, of via zelfstudie. Mindfulness moet je ervaren en het is belangrijk dat je wordt begeleid door een goede gecertificeerde Mindfulness trainer die je op de juiste manier begeleidt om de ware essentie van Mindfulness te ervaren. Door Mindfulness oefeningen leer je om beter in contact te komen met je essentie, stress te verminderen en de mindset te krijgen om vol te gaan leven. Je weet wat bij je past, wie er bij je past, je gaat je passies en je doelen herkennen en “als vanzelf” ga je die richting in.

 

Video: Wat is Mindfulness

In deze video legt Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van Mindfulness uit wat het is:

Wilt u meer video’s over Mindfulness bekijken, hier vind je de beste en populairste Mindfulness video’s

 

Wat is Mindfulness: grip op gedachten en gevoelens:

Door Mindfulness leer je gedachten en gevoelens te aanschouwen en na een tijdje oefenen ervaar je dat je niet je gedachten of je gevoelens bent, maar dat ze er vaak zomaar willekeurig zijn. Je leert ze te herkennen en krijgt keuzemogelijkheden wat je ermee wilt doen, zo kun je bijvoorbeeld onhandige of beperkende gedachten patronen en strategieën veranderen. Je ziet dat mensen die een Mindfullness training hebben gevolgd veel minder last hebben van stress, onhandige patronen als verkeerde eetgewoonten als vanzelf doorbreken en bijvoorbeeld afvallen of stoppen met roken. Door Mindfullness ben je niet meer een slachtoffer van toevallige gedachten en gevoelens maar krijg je er grip op en wordt je een tevredener, gezonder en succesvoller mens.

 

Mindfulness en stressreductie:

Mindfullness neemt in de geestelijke gezondheidszorg een grote vlucht. Psychologen en psychiaters grepen tot voor kort naar allerlei langdurige lapmiddelen en medicijnen die niet de oorzaak van stress of depressie oplossen maar de symptomen tijdelijk onderdrukken. Inmiddels is bewezen dat Mindfullness voor patiënten een duurzame en blijvende oplossing biedt tegen heel veel geestelijke klachten. Veel psychologen en psychiaters beoefenen inmiddels zelf Mindfullness en volgen een Mindfullness docenten opleiding. Het Radboud ziekenhuis in Nijmegen heeft zelfs een speciale Mindfullness kliniek.

 

Voor wie is Mindfulness geschikt:

Mindfulness is voor veel mensen toegankelijk en waardevol:

  • Voor mensen die soms last hebben van stress, depressie of minder prettige gevoelens,
  • Voor iedereen die het gevoel heeft dat zijn of haar eigen gedachten en gevoelens wel eens een beperking opleveren in bepaalde situaties of in hun algehele gevoel van geluk,
  • Voor managers of leiders die authentieker, meer ontspannen en krachtiger leiding willen geven,
  • Voor sporters en topsporters die in hun trainingsperiode, maar juist ook in de wedstrijdmomenten die er toe doen, de mindset van een winnaar willen hebben,
  • Voor ondernemers die vanuit visie feilloos willen aanvoelen en uitdragen waar het bedrijf naar toe moet.

Mindfulness is een wetenschappelijk bewezen manier om stress te verminderen, meer in contact met jezelf te komen, krachtiger te worden en de keuzes in je leven te maken die je op het pad brengen waarvoor je bestemd bent. Mindfulness is waardevol voor iedereen, van 8 tot 80, man en vrouw en ongeacht je opleiding of de situatie waarin je je nu bevindt.

 

Mindfulness links

Mindfulness Amsterdam

Mindfulness Utrecht

Mindfulness Doetinchem