In januari 2018 start de volgende Mindfulness vervolgtraining compassietraining in Doetinchem, kijk hier: Mindfulness vervolgtraining – compassietraining >>

de lat voor jezelf hoger leggen dan voor anderen

 

Ga eens na bij jezelf. Wanneer ben jij een prettigere partner, of een fijnere collega of wanneer kun je bijvoorbeeld beter met drukke kinderen omgaan? Als je niet zo lekker in je vel zit of als je heerlijk in je vel zit?

 

En hoe zou het voor je zijn om de lat voor jezelf wat lager te hebben liggen. En als er iets mis gaat, of je iets niet helemaal perfect hebt gedaan (in de ogen van anderen of jezelf) dat je dat makkelijker zou kunnen accepteren, en niet versterken door nog een oordeel, maar er misschien zelfs een beetje over kunnen lachen.

Je eigen grenzen aangeven en ze goed bewaken, op een warme prettige acceptabele manier.

 

Stel je voor dat je helemaal compleet tevreden zou zijn met jezelf, met alles. Hoe zou je dan omgaan met iemand die iets vervelends tegen je zegt, iets vervelends doen. Hoeveel zou bezittingen of status dan van belang zijn. Hoeveel zou je dan kunnen genieten. Hoe moeilijk zou het dan zijn om je grenzen aan te geven?

Vergelijking met de situatie in vliegtuig, eerst zelf zuurstoifmasker aan. Dan voor anderen zorgen.

 

En daar gaat deze compassietrainig over. Misschien kun je je voortsellen dat je, als je zelf heel erg goed in je vel zit, meer kunt genieten en ondertussen ook meer kunt betekenen voor anderen. Je hebt er meer energie voor, je kunt meer aandacht voor anderen opbrengen en je bent warmer en begripvoller naar de ander.