Vele psychologische onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die geregeld mediteren gelukkiger en tevredener zijn dan gemiddeld. Dit is op zichzelf al belangrijk, maar het heeft ook een enorme medische betekenis, omdat deze positieve emoties gerelateerd zijn aan een langer en gezonder leven.

Professor Mark Williams van Oxford University heeft in zijn boek “Mindfulness, een praktische gids om rust te vinden in een hectische wereld” een heel mooi overzicht gemaakt van de wetenschappelijk bewezen voordelen van Mindfulness meditatie:

  • Angst, depressiviteit en irritatie nemen af bij geregeld mediteren. Ook wordt het geheugen beter, het reactievermogen wordt sneller en de mentale en fysieke veerkracht nemen toe.
  • Mensen die geregeld mediteren hebben betere en bevredigendere relaties. 
  • Onderzoek wereldwijd heeft aangetoond dat meditatie de belangrijkste indicatoren van chronische stress reduceert, waaronder een hoge bloeddruk.
  • Ook is vastgesteld dat meditatie effectief is bij het reduceren van de impact van ernstige aandoeningen zoals chronische pijn en kanker, en zelfs dat het drugs- en alcoholverslaving kan helpen verlichten.
  • Uit recent onderzoek is gebleken dat meditatie het immuunsysteem  versterkt en daarmee helpt verkoudheid, griep en andere ziekten tegen te gaan.