Mindfulness is effectief. Er zijn tal van wetenschappelijke onderzoeken die dit bewijzen. Maar vaak zijn die onderzoeken voor een leek niet zo makkelijk leesbaar. Daarom zetten we hier de voordelen van Mindfulness in makkelijk leesbare taal op een rijtje:

 

1. Mindfulness is effectief tegen (terugkerende depressie) –  effectief tegen stress:

Een depressie is het gevolg van een “onhandige” gedachtestrategie. Mensen komen in een negatieve gedachtespiraal en zien het daardoor niet meer zitten. Stress wordt vaak veroorzaakt door negatieve gedachten over tijdsdruk, de toekomst of zorgen. Veel van die gedachten zijn niet gebaseerd op realiteit maar op speculaties. Ze leiden af, zijn vaak moeilijk te stoppen, je raakt het overzicht kwijt en ze vreten soms energie.

Door Mindfulness training krijg je een andere relatie met je gedachten en gevoelens waardoor je beter kunt relativeren. Je leert de “feitelijkheid” van je gedachten zien (wat is er nu echt aan de hand) en leert de onhandige speculaties en gedachten van je geest te herkennen, daar niet meer in mee te gaan en het negatieve patroon te doorbreken.

 

2. Verbeterde concentratie:

Mindfulness is aandachtstraining. De naam zegt het al, training van je aandacht. En het is niet meer dan logisch dat als je je geest traint om beter je aandacht ergens bij te kunnen houden je je beter kunt concentreren.

 

3. Een beter geheugen:

Uit dit artikel in Quest blijkt dat we allemaal een uitstekend geheugen hebben en dat het verschil in onthouden vaak veroorzaakt wordt door de mate van aandacht die we ergens voor hebben.

 

4. Effectiever in je werk:

Er zijn een aantal redenen waardoor je door Mindfulness effectiever wordt in je werk:

– je kunt beter omgaan met stressvolle situaties (zie 1.), blijft de realiteit zien, reageert op de feitelijke situatie (niet op een heftige emotie) , blijft een open geest houden, in  je enrgie

– doordat je je beter kunt concentreren (zie punt 2.) …… minder fouten, effectiever in de taken die je doet

– doordat je een beter geheugen , minder vergeten, minder bijhouden

– beter de hoofdzaken van de bijzaken scheiden, je besteed je aandacht aan die dingen die er echt toe doen

– je gaat beter voor jezelf zorgen, bewaakt je grenzen, maar bent ook fitter en helderder

– benut je creativiteit mee, leert buiten de grenzen denjken, neemt minder dingen voor vanzelfsprekend aan, nieuwe paden bewandelen, laat je minder afleiden door oude (vaak onbewuste en beperkende) weerstand

– je communiceert beter

– gaat betere relaties aan